Vanliga frågor och svar - FAQ

Kan jag korta in skenan till önskad storlek?
Ja, skenan kan man lätt såga av med hjälp av en bågfil.

Kan jag måla skenan?
Ja, skenan är övermålningsbar. Slipa skenan mycket försiktigt med ett fint sandpapper och se till att den är ren, damm och fettfri. Därefter kan du måla skenan med en akrylfärg.

Kan jag montera skenan i eller på ett hörn?
Mini- och cliprail systemet kan du montera i och utanpå hörn med hjälp av hörnskarvstycke/combicaps. Dessa skarvstycken hittar du i vår webshop och fungerar båda i och utanpå hörn.

Kan skenan monteras diagonalt?
Nej, skenan kan inte monteras med en lutning, den ska alltid vara horisontell.

Vad är det bästa sättet att installera skenan?
Märk väggen på båda sidor med en liten prick 5 cm från taket. Användning av ett kritat snöre kan rekommenderas, du behöver då en medhjälpare. Märk ut skenans ändpunkter på väggen. Ta snörets ändar och håll snöret intill väggen, exakt i nivå med dina märkningar och sträck snöret ordentligt. Tag sedan tag mitt på snöret och snäpp/knäpp till det mot väggen, så att kritan dammar av mot väggen i en perfekt, rak linje. Om väggen är helt plan kan du även använda en planka för att dra ett streck var 30-40 cm. De hålen för montering av clips/fästklämmorna kan borras på dessa streck. När skenan är monterad, kommer strecken inte vara synliga längre.

Vilket avstånd från taket är rätt för att installera skenan?
Först måste du bedöma om taket är helt plant. Om taket inte är plant: borra 5 cm under taket. På plana tak: borra på 2 cm till 2,5 cm under taket. Tänk på: om du borrar för nära taket kan borren komma i kontakt med taket och lämna märken (detta är ett vanligt misstag).

Kan jag ta bort skenan?
Ja, det är möjligt. Det bästa sättet att ta bort skenan från fästklämmorna är att använda en skruvmejsel. Lägg en bit tyg runt skruvmejseln för att undvika skador på skenan. Placera skruvmejseln längst ned i början av skenan, mellan skenan och väggen. Rör nu försiktigt skruvmejseln så att änden av skenan lossnar från fästklämmorna. När du har gjort en början, kan du försiktigt lossa skenan för hand.

Är skenan endast lämplig för tavlor eller kan jag hänga även en whiteboard, klocka eller spegel?
Ja, våra upphängningssystem är också lämpliga för att hänga upp klockor, speglar eller andra föremål. Du kan hänga upp alla möjliga föremål med en krok, förutsatt att du tänker på den högst tillåtna vikten.

Kan jag hänga flera bilder på en lina?
Ja, det kan du. Du kan använda flera STAS smartsprings eller STAS zippers på en enda lina/vajer. Se bara till att den högst tillåtna vikten inte överskrids. Tänk också på den högst tillåtna vikten som gäller för skenan.

Kan jag klippa av perlonlinan eller stålvajern?
I princip kan perlonlinan kapas. Ett problem kan dock uppstå: när du klipper av perlonlinan kan ändan bli ojämn vilket medför att det kan vara svårt att skjuta kroken på linan. Vi råder dig att rulla upp den överflödiga delen av linan och haka fast den på baksidan av tavlan. Stålvajer kan inte kortas in.